Parteneri

Conceptul ”Satele Unite” a fost utilizat prima oară de către trupa românească de muzică etno-hip-hop Subcarpați în albumul „Satele Unite ale Balcanilor”.

 

În august 2016, ediția a 7-a a festivalului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” (desfășurat anual în Maramureș din 2010), organizat de Asociația Interculturală de Tradiții (www.traditia.ro), s-a intitulat “Satele Unite ale Maramureșului”. Proiectul a lansat o invitație către comunitățile din Țara Maramureșului: fiecare comunitate să organizeze un micro-eveniment, toate fiind promovate într-un concept unitar. În 2017, acest concept a fost dezvoltat pentru a include și Țara Lăpușului.

 

În celebrarea anului Centenar, “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” ediția IX oferă SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI ca un vector prin care comunitățile rurale pot să se auto-promoveze mai puternic împreună.

 

În 2018, proiectul este organizat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Asociația Interculturală de Tradiții, sub patronajul Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), fiind ales spre finanțare în cadrul întrunirii Comitetului Interministerial pentru Centenar din data de 23 aprilie 2018.

 

Asociația Comunelor din România (ACOR) promovează proiectul către membrii săi. Sunt peste 10.500 de sate în România, organizate în 2.861 de comune.

 

Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală (FNGAL) din România promovează proiectul către cele 200 de GAL-uri din țară. Un GAL este un ONG care reprezintă un teritoriu anume, aprobat și finanțat de Programul Național de Dezvoltare Rurală, program coordonat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cofinanțat de Uniunea Europeană. 90% din satele din România se află în teritoriul unui GAL. În Europa, sunt peste 2.500 de GAL-uri începând din anii ‘80 și acest fapt s-a dovedit un factor cheie în dezvoltarea rurală a Europei, promovând inițiative locale.

 

Institutul Cultural Român (ICR) este motorul de promovare al proiectului în străinătate.

 

Universitățile din România sunt binevenite să contribuie la proiect. La momentul pornirii, sunt implicate facultăți ale UBB Cluj Napoca, Universitatea din Oradea, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Academia de Studii Economice din București.

 

Primii parteneri media naționali sunt Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor și Televiziunea Română.

 

Suntem deschiși către implicarea altor instituții, organizații private și grupuri formale și informale din România și din străinătate care doresc să contribuie la succesul proiectului. Vă invităm să ne scrieți folosind formularul de Contact.