Vreau să mă implic!

SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI – un proiect generos, pornit în anul Centenar, menit să continue în viitor, un proiect în care oricine se poate implica.

Un apel către publicul urban al României: să se implice activ în promovarea culturii tradițională! Continuitatea vieții satului este condiționată de grija pe care o acordăm: economică, socială, culturală. Fără grădinari, nu vom avea o grădină! Cel mai important dar pe care îl putem oferi este timpul și interesul nostru, călătorind și interesându-ne.

Indiferent unde ne aflăm, toți putem să fim activ implicați în promovarea și încurajarea culturii tradiționale a României. Este o minune, o sursă de bucurie pentru toți. Noi o considerăm o Arcă a lui Noe a identității Europene! Haideți să o prețuim!

În centrul proiectului sunt sătenii. Dorim să încurajăm și să facilităm inițiativele rurale pentru ca rezultatul acestora să fie un flux de vizitatori și un schimb economic. Dorim în primul rând să încurajăm sătenii să se implice activ, prin micro-evenimente autentice – deseori obișnuite – pe care le vom promova în cadrul proiectului.

Începem anul acesta cu o petrecere Centenară și propunem în viitor promovarea altor evenimente din viața satului, din calendarul agrar și cel religios – de Crăciun, de Paște, de Rusalii, de măsuratul oilor, etc. Încurajăm realizarea mai multor evenimente autentice, pentru o comunitate deschisă, implicată și apreciată de vizitatori.

Facem un apel către oameni activ cultural din fiecare comunitate să se implice: muzicieni, meșteri, profesori, preoți, primari și consilieri locali, încurajând inițiativele locale.

De asemenea, autoritățile locale și județene sunt încurajate să faciliteze inițiativele propuse.

Românii din străinătate, puteți să vă implicați prin organizarea de micro-evenimente în străinătate, încurajând inițiativele celor de acasă, distribuind informația, călătorind acasă pentru participarea la evenimente, încurajând prietenii și colegii să descopere satul natal. Românii din diaspora și copiii lor pot să descopere și să redescopere țara lor, să promoveze România profundă către prietenii și colegii din străinătate.

Proiectul este gândit să facă viața satului accesibilă turiștilor, români și străini, mai ales artiști, fotografi, videografi, cei pasionați de cultura tradițională, ajutând vizitatorii să ajungă când și unde trebuie.

Partenerii media sunt chemați să sprijine promovarea proiectului, distribuind postări, scriind articole, participând la micro-evenimente. Siglele partenerilor media sunt afișate în secțiunea Media.

Încurajăm înființarea de sub-grupuri cu interese speciale, de exemplu, fotografi și videografi care ar dori să documenteze evenimentele. Fiind anul Centenar și primul an al proiectului în această formă, ar fi un mare ajutor pentru comunitățile participante dacă fotografi și videografi le-ar documenta acțiunile întreprinse. Dacă un singur fotograf ajunge la un micro eveniment, el poate pune o comunitate pe hartă, încurajând o audiență mult mai mare să viziteze satul în viitor!

Opinia dvs. este cea mai importantă. Vă rugăm să ne scrieți în secțiunea Contact.