http://sateleunitealeromaniei.ro/wp-content/uploads/2018/07/11222555_1094042380613373_5700797452805322171_o.jpg

Detalii eveniment:

Data inceput: 11 October 2018 - 18:00

Data sfarsit: 11 October 2018 - 23:00

X

Organizator:


Nume: Marinescu Mihaela-Silvia

Functie: bibliotecar

Categorie: Consiliu local

Facebook organizator: Marinescu Mihaela-Silvia

Locatie:


Adresa: Costesti, Vâlcea, România

Experiente similare:

Inițial a existat grupul de dansuri Domnițele, un grup ale căror membre purtau costume din zonă, costume cusute pentru ziua nunții, majoritatea cu o vechime de 80-100 de ani dar și cu o coregrafie realizată pe pași de dans specifici zonei.nGrupul a participat atât în spectacole de scenă dar și în aer liber.nnO întâlnire care a dus la formarea ansamblului actual, Floricica, și care include grupul Domnițele a fost cea din 14 ianuarie 2012 când am primit vizita unui student japonez trimis de Centrul de Creație Vâlcea și la Costești. Voia dansatori peste 49 de ani, perechi, muzicanți tradiționali.nnAveam femeile din grupul de dansuri și cunoscând bărbați care știau să joace bine, care știau sau făceau pe loc strigături pentru joc am acceptat această experiență.nAm avut lăutari din sat cu vioară și țambal, trei voci ale satului cu cântece din zonă și cunoscători ai dansurilor din zonă.nAm jucat, fără o coregrafie aranjată, Hora de mână, Bordeiașul, Basarabeanca, Resteul, Ungurica și Învârtita (unele dintre ele preluate în timp)nnO altă experiență deosebită a fost aceea realizată cu un grup de vârstnici din Germania, Belgia și Olanda care voiau să învețe jocuri specifice zonei. Lăutarii lor și ai noștri ne-au acompaniat. nnPentru astfel de experiențe, cu turiști în special străini, am mai participat, invitați fiind și ai pensiunilor din zonă dar și la nunți unde am „coborâ” din scenă cu obiceiurile de nuntă pe care le avem în program, Bărbieritul mirelui și Hora cu dar. Sunt obiceiuri care se păstrează încă și sunt adevărate experiențe pentru noi deoarece strigăturile și dialogul din „scenă” se modifică în funcție de starea noastră dar și a publicului.nn(Ansamblul Floricica - https://www.facebook.com/domnitele/?ref=br_rs)

Descriere eveniment:

Costeștiul este un loc binecuvântat. Cheile Bistriței, Cheile Costești, Parcul Național Buila-Vânturarița, Muzeul Trovanților unic în Europa, bisericuțele din Peștera Grigorie Decapolitul (Liliecilor), bisericuțele de lemn, Grușetu și Grămești, schitul 44 de Izvoare (Schitul de SuPiatră), mânăstirea Arnota unde își are locul de veci Matei Basarab sau mânăstirea Bistrița sunt câteva dintre atracțiile turistice ale acestui loc.nPe lângă aceste monumente istorice sau naturale există oamenii. Oamenii acestor locuri le-au făcut cunoscute prin scrieri, prin joc și cântec și prin produse specifice gastronomiei locale.nnPrima atestare documentară a Costeștiului este din 11 octombrie 1512. Drumurile fiecăruia dintre noi se întorc mereu, chiar și numai în chip de „dor”, aici, la obârșie, la izvor.nnIdeea satelor reunite ne-a fascinat. nÎn 2016 am primit titlul de „Sat cultural al României”, o altă experiență frumoasă trăită alături de cei din comunitate pentru că aici s-au reunit: primar, preoți, elevi și profesori, proprietari de pensiuni,artiști amatori sau meșteri populari.nnDe ce să nu participăm, în an centanar, și la realizarea acestei idei. Am discutat și știm că o putem face. Va fi un eveniment în care ne dorim să implicăm comunitatea, un eveniment simplu dar care să adune parte din sufletele tuturor.nnVor fi lecții de dans popular, pentru copii, tineri dar și turiști din pensiuni.nVor fi povești la un foc de tabără cu inginerul Dumitru Bondoc, autor al mai multor monografii locale. Totul se va desfășura, în funcție de vreme, în aer liber.nVor fi prezenți și meșterii noștri locali și câteva produse specifice bucătăriei locale. nnEste o scurtă radiografie realizabilă, fără costuri materiale mari. nNe bazăm pe bunăvoință și suflet!

Alte resurse

Link-uri
https://www.facebook.com/domnitele/?ref=br_rs
https://www.facebook.com/biblioteca.costestivalcea/

SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI este o inițiativă a Consiliul Județean Maramureș în parteneriate cu Asociației Interculturală de Tradiții. Nu se acordă finanțare pentru micro-evenimentele. Organizatorii micro-evenimentelor sunt responsabili pentru desfășurarea în siguranță a micro-evenimentelor propuse. Organizatorii SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI și partenerii săi nu pot fi trași la răspundere pentru eventualele reclamații sau pagube produse în cadrul micro-evenimentelor. Recomandam verificarea direct cu organizatorilor local a micro-evenimentului. Pentru sesizari, trimiteți-ne un mesaj AICI.